Binnenkort pas je zelf het lichtniveau aan van dit zelfverlichtende fietspad in Amsterdam

Amsterdam, de stad die bekend staat om zijn fietsers, heeft er een nieuw fietspad bij dat zichzelf verlicht. Door middel van zonne- en windenergie wordt ter plekke energie opgewekt en daarna verspreid over een elektriciteitsnet dat losstaat van het landelijke stroomnet.

In totaal zijn er in het Westelijk Havengebied van Amsterdam 42 straatlantaarnpalen geplaatst die door middel van deze duurzame stroom volledig afhankelijk zijn van het reguliere net. Door middel van een aantal drijvende zonnepanelen die meedraaien met de zon en een windturbine wordt een batterij opgeladen die de lantaarns daarna voorziet van stroom. De dynamische verlichting wordt op afstand beheerd en bestuurd met de speciale software.

Vanaf het voorjaar kunnen fietser daarnaast via een app zelf het lichtniveau van de lantaarnpalen aanpassen. Afhankelijk van de tijd van het jaar en de weersomstandigheden kunnen deze verhoogt of verlaagd worden. Volgens de Bram Poeth, directeur van Eneco zakelijk zorgt dit voor een veiliger gevoel en voorkomt het onnodig energieverbruik. Je kunt je alleen  wel afvragen hoe handig een app is als je op de fiets ziet…

Koen Overtoom, operationeel directeur Havenbedrijf Amsterdam is in ieder geval erg blij met het lokaal opwekken van de energie voor de verlichting. Zo hoeven er bijvoorbeeld geen leidingen en kabels worden gelegd en zijn er geen omvormers nodig. Hierdoor verdient het systeem zichzelf op den duur terug doordat er geen andere energiekosten zijn.