‘Apple verbetert beveiliging om overheden onmogelijk toegang te geven’

Apple werkt aan een nog betere beveiliging van zijn apparaten, zodat overheden onmogelijk toegang kunnen krijgen tot de gegevens. Dat meldt de New York Times op basis van bronnen die dicht bij het bedrijf zouden staan.

Het zou de eerste concrete stap van Apple zijn in het conflict dat vorige week losbarstte tussen de FBI en Apple, nadat een rechter had geoordeeld dat het bedrijf moest helpen om de beveiliging te omzeilen van een iPhone 5C. CEO Tim Cook weigerde daaraan mee te werken en kwam daarin met een openbare brief hevig in opstand. Het bedrijf kreeg veel bijval van onder meer Google en Whatsapp. Bill Gates van Microsoft leek eerder de kant van de FBI te kiezen, maar stelde zich later wat terughoudender op.

De FBI wil toegang tot de iPhone van de een van de terroristen die in december 2015 in een verzorgingscentrum in San Bernardino veertien mensen doodde, maar kan geen toegang krijgen zonder de inhoud van het apparaat te wissen. Als het bedrijf zou helpen, zegt het bedrijf dat daarmee de privacy en beveiliging van al zijn klanten in gevaar komt. Als het bedrijf op het verzoek ingaat, zou dat de toon zetten voor meer verzoeken van de FBI.

Gisteren publiceerde Numrush een nieuwe aflevering van de podcast Rush Talk: Apple vs. de FBI, over de achtergrond van de zaak tussen Apple en de FBI om de smartphone van de San Bernardino-schutter te kraken.