‘Overdragen hersenactiviteit helpt bij aanleren vaardigheden’

Het leren van nieuwe dingen gaat je in de toekomst beter af door andermans hersenactiviteit. Tenminste, als wat HRL Laboratories, dat in handen is van Boeing en General Motors, op basis van onderzoek concludeert werkelijkheid blijkt te zijn. Wetenschappers van het instituut zeggen een dat ze door middel van gestimuleerde elektromagnetische velden mensen kunnen helpen bij het aanleren of onthouden van vaardigheden.

De wetenschappers hebben de patronen in hersenactiviteit van zes piloten geanalyseerd. Vervolgens kregen proefpersonen een helm op waarmee deze patronen overgedragen werden in de hersenen van de testpiloten, terwijl ze een gesimuleerde vlucht uitoefenden. De proefpersonen die de stimulans kregen, waren beter in het uitvoeren van de taken, schrijft het HRL op hun website. De wetenschappers hebben het onderzoek vorige maand gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Frontiers in Human Neuroscience (pdf).

Volgens de wetenschappers leren we in de toekomst allemaal door met zo’n helm onze hersenen te injecteren met patronen die helpen om nieuwe dingen beter te onthouden: van autorijden en een toelatingsexamen voor een opleiding tot het leren van een nieuwe taal.

De wetenschappers concluderen nog wel dat er nog veel onderzoek gedaan moet worden naar dit fenomeen voordat het erkend kan worden. Het is volgens hen nog te vroeg om voldoende verbeteringen bij het trainen in een vliegsimulator te bevestigen.