Nederlandse tienerhackers braken in op honderden Instagram-accounts

Wie denkt dat hackers vooral een gevaar van ver weg zijn, heeft het mis. Twee jonge hackers waren actief in ons eigen land, waar ze honderden Instagram-accounts wisten te kraken. Met deze hackaanvallen wisten ze uiteindelijk tienduizenden euro’s te verdienen, meldt de politie aan de NOS.

De tieners gebruikten phishing om de wachtwoorden van Instagram-gebruikers afhandig te maken. In een e-mail die afkomstig leek van Instagram zelf werd de gebruiker gevraagd om in te loggen, waardoor de gebruikersnaam en het wachtwoord naar de aanvallers werd verstuurd.

De hackers plaatsten vervolgens advertenties op de getroffen accounts. Dat bleek een goudmijn, omdat het Nederlandse tienerduo achter grote accounts aan zat. Ze konden adverteren bij Instagrammers die tienduizenden volgers hadden. Volgens de politie hadden adverteerders waarschijnlijk niet door dat ze met hackers aan het onderhandelen waren.

Bij de hack zijn in elk geval twee Nederlanders getroffen, waarvan één geregeld kleren, schoenen en tassen laat zien aan zijn volgers. Dankzij de hack waren deze Instagrammers in één keer een groot deel van hun waarde kwijt. Door advertenties te tonen verloren de accounts namelijk veel volgers – mensen die dachten dat de Instagrammers zich teveel op reclame richtten.