Instagram stopt met chronologisch foto-overzicht

Je foto’s op Instagram staan niet langer op basis van tijd gesorteerd. In plaats daarvan gebruikt het sociale fotonetwerk een speciaal algoritme, om de volgorde van foto’s te bepalen. Op deze manier wil Instagram er voor zorgen dat je de “foto’s die je belangrijk zult vinden” niet gaat missen.

Het is geen wonder dat Instagram afstapt van het chronologische overzicht: moederbedrijf Facebook laat berichten op zijn sociale netwerk al jaren niet meer chronologisch zien. Volgens Instagram is het een noodzakelijke verandering, omdat de gemiddelde gebruiker 70 procent van de foto’s in zijn of haar tijdlijn niet bekeek. Door over te stappen op het nieuwe overzicht, weet de fotodienst in elk geval dat de belangrijkste foto’s onder de 30 procent vallen.

Het kan nog eventjes duren totdat je foto’s niet-chronologisch worden getoond. Volgens Instagram zal de nieuwe functie in de komende maanden voor iedereen worden uitgerold.

Toen geruchten over een niet-chronologische tijdlijn voor Twitter opdoken, zorgde dat voor veel ophef. Er werd toen gevreesd dat Twitter steeds meer een tweede Facebook zou worden, terwijl gebruikers best blij waren met het chronologische overzicht. Toen deze nieuwe tijdlijn uiteindelijk werd geïntroduceerd, bleek het te gaan om een optionele toevoeging. Gebruikers moeten een knopje omzetten om hun Twitter-tijdlijn op basis van relevantie te sorteren.