‘Stofzuigerfabrikant Dyson waagt zich aan elektrische auto’

Dyson, fabrikant van stofzuigers, ventilatoren, verwarmingen, verlichting en handdrogers, gaat zich nu aan de elektrische auto wagen. Dat blijkt uit overheidsdocumenten. Toch is dit een minder vreemde stap dan je zou denken. Het bedrijf maakt producten die gebruikmaken van de soort efficiënte motoren die je ook nodig hebt voor elektrische auto’s.

Vorig jaar ontkende Dyson nog met zo’n project bezig te zijn. Maar nu lijkt het er op dat de Amerikaanse overheid per ongeluk bekend heeft gemaakt dat het bedrijf er met andere ontwikkelaars buiten de industrie, zoals Apple, toch aan werkt, bericht The Guardian.

In het National Infrastructure Delivery Plan dat woensdag gepubliceerd werd, staat: “De overheid financiert Dyson om een nieuwe elektrische auto te ontwikkelen in hun hoofdkantoor in Malmesbury, Wiltshire.” Het zou gaan om een investering van 174 miljoen pond. Daarnaast zouden er ruim 500 banen ontstaan, voornamelijk binnen engineering.

Dyson zelf wil niet reageren op de berichten over de elektrische auto. Het bedrijf laat weten dat ze nooit iets vertellen over producten die nog in ontwikkeling zijn.

Dyson zou de laatste in een rij ontwikkelaars van elektrische auto’s zijn. Tesla is de meest bekende fabrikant, maar ook Opel en Ford hebben dit soort auto’s gemaakt. Er is zelfs een variant die je zelf in elkaar moet zetten, de Francecraft, en Lexus heeft een elektrische auto van karton gepresenteerd. In Nederland rijden volgens cijfers uit oktober 65.000 elektrische auto’s op de weg.