Datamining maakt duidelijk wat een stad succesvol maakt

Randstad Human

Het bouwen van een effectieve stad is verdraaid lastig, omdat je niet zomaar kunt experimenteren. Je zet immers niet voor de proef een bepaalde stadsstructuur neer, om te zien of er veel mensen gaan wonen en een goede gemeenschap ontstaat. Toch is het onderzoekers gelukt om te ontdekken wat een stad nou zo efficiënt maakt. Daarvoor maakte zij gebruik van speciale datamining technieken, aldus MIT Technology Review

De onderzoekers van de University of Trento pakten de basisprincipes die worden beschreven in het boek The Death and Life of Great American Cities, geschreven door socioloog Jane Jacobs. In dit boek staat beschreven dat een succesvolle stad een diverse omgeving moet hebben. Hiervoor moet een stad meerdere functies hebben die mensen aantrekken en veel manieren bieden zodat stadsbewoners elkaar kunnen spreken.

Daarnaast moet de stad een manier bieden waarop mensen van van verschillende leeftijden bij elkaar kunnen wonen. Ook moeten er genoeg gebouwen zijn voor een hoge bevolkingsdichtheid.

city-lifev2_0

De onderzoekers keken of deze beweringen klopten, door kaarten te combineren met ontzettend veel vragenlijsten bij stadsbewoners. Een proces waar volgens de onderzoekers ontzettend veel werk in ging zitten. Op deze manier is gekeken naar zes steden: Rome, Napels, Florence, Milaan en Palermo.

Wat blijkt: in steden die succesvol zijn, wordt inderdaad gevarieerd land gebruikt. Daarnaast is de bevolkingsdichtheid inderdaad van belang. Uit het onderzoek blijkt dat de vier hoofdpunten van Jacobs inderdaad kloppen voor een stad – en dat het dus effectief voor een stedenbouwer is om dezen te hanteren.