Zipline gaat medische goederen afleveren per drone

Een Amerikaanse startup gaat deze zomer beginnen met het afleveren van medische goederen per drone in Rwanda. Dat schrijft The Atlantic, die de oprichters van het bedrijf sprak nadat ze bekend maakten waar ze mee bezig zijn.

De startup heet Zipline, bestaat al enkele jaren en richt zich specifiek op het brengen van gezondheidszorg naar moeilijk bereikbare plaatsen. Volgens het bedrijf lopen 2 miljard mensen wereldwijd gezondheidsrisico’s omdat ze niet op tijd de juiste medische hulp kunnen krijgen. Vooral in derdewereldlanden is de infrastructuur op het land vaak niet goed genoeg om efficiënt spullen te kunnen vervoeren. Door drones te gebruiken wordt dat probleem dus deels omzeild.

Zipline drone - Rwanda Delivery Sites

Met hun robotvliegtuigje Zip, die een snelheid van 100 km per uur kan halen, kan het bedrijf vaccinaties, medicijnen en zelfs bloed voor transfusies naar moeilijk bereikbare gebieden brengen. Een verpleegkundige kan zo’n Zip bestellen door een sms’je te sturen, waarna medewerkers een vliegtuigje inpakken en op weg sturen naar het medische centrum.

The Atlantic schrijft nu dat Zipline met overheden van verschillende ontwikkelingslanden deals heeft gemaakt. Het Oost-Afrikaanse Rwanda wordt een van de eerste klanten: vanaf juli zullen daar vooral in het westen van het land medische goederen naar klinieken worden ‘gezipt’. Eén van de oprichters van Zipline zegt tegen The Atlantic dat hij ook Spaans heeft geleerd om het aan andere overheden te kunnen verkopen. Dat zou erop kunnen wijzen dat hij de dienst ook zou willen uitrollen naar landen in bijvoorbeeld Zuid-Amerika.