Deze reclame reageert op jouw gezichtsuitdrukkingen

Misschien een wat vreemd idee, maar de Duitse startup Vyking heeft een videoreclame gemaakt die reageert op je gezichtsuitdrukkingen. ReactivAds, zoals het project genoemd wordt, is een nieuwe suite met formats voor interactieve videoreclames, die beloven een gepersonaliseerde ervaring te bieden.

Via je webcam worden je emoties, gezichtsuitdrukking en gebaren geanalyseerd en aan de hand daarvan wordt een persoonlijke ervaring gemaakt. Voorwaarde is wel dat je toestemming geeft. “We willen dat dit een interactieve en leuke ervaring wordt voor de gebruiker en laten weten dat de gebruikers de controle hebben”, vertelt Matthew Klimpke, CEO en mede-oprichter van Vyking, tegen TechCrunch.

Klimpke geeft twee voorbeelden van hoe ReactivAds in de praktijk kunnen werken. In één scenario kun je gevraagd worden om een reclame te bekijken en er content voor terug krijgen waar je normaal gesproken voor moet betalen. Zodra je toestemming geeft zoekt Vyking’s technologie naar je locatie en wordt op basis van je gezicht, geslacht en leeftijd de meest relevante advertentie voor je uitgezocht. Die advertentie past zich vervolgens aan op basis van jouw gezichtsuitdrukking en gebaren.

Bij de andere optie wordt je ook gevraagd om je webcam te activeren, waarna er een foto of andere content dat met het merk te maken heeft in je live videofeed geplaatst wordt. Ook hier wordt de content aangepast op basis van je gezichtsuitdrukkingen. De content die vervolgens ontstaat kun je delen op sociale media.

Voor adverteerders en uitgevers is dit natuurlijk goed nieuws. Doordat er meer interactie is, kunnen uitgevers meer geld vragen voor advertenties. En dankzij de gezichtsherkenning kunnen adverteerders het effect van hun reclame op nieuwe manieren meten.

De vraag voor ons is: willen wij wel dat onze reacties op advertenties worden opgenomen? Het feit dat reclame terugkijkt, blijft misschien een vreemd en ongemakkelijk idee. Over privacy hoeven we ons volgens Klimpke gelukkig geen zorgen te maken. “De gebruiker moet toestemming geven om de webcam te gebruiken. De beelden, bewegingen en uitdrukkingen van de gebruikers slaan we daarnaast niet op, we analyseren alles real-time.”