Zijn we met z’n allen verslaafd aan e-mail?

Een flinke groep mensen neemt hun werk kennelijk mee naar huis. Uit onderzoek onder 55.674 Amerikanen van Samanage blijkt dat veel mensen hun mailbox zelfs nog na kantooruren checken – en zelfs op momenten dat ze eigenlijk horen te slapen. Daarmee lijkt een mailverslaving ervoor te zorgen dat mensen vaker met hun kantoorbaan bezig zijn.

Het onderzoek legde meerdere vragen over e-mailgebruik voor aan de Amerikanen. Daaruit bleek dat mensen veel afhankelijker zijn van hun mailbox dan we hiervoor wellicht dachten. Een kleine greep uit de data:

  • Toen werd gevraagd of mensen hun e-mail na kantooruren checken, zei 10,5 procent dat hun baas dit van ze verwacht. 26 procent denkt georganiseerder te zijn door hun mail te blijven checken. 21 procent doet dit om niet achter te liggen qua werk.
  • Maar liefst 60 procent van de ondervraagden checkt hun e-mail tijdens het eten. 24 procent zegt dit “zeer vaak” te doen.
  • Van de ondervraagden zou 55 procent liever sms-berichtjes gebruiken dan e-mail. 19 procent heeft graag een online chatdienst zoals Slack. 11 procent kiest voor sociale media.
  • Een kwart van de mensen ontvangt werkmails op hun eigen telefoon. Een derde van de mensen tussen de 35 en 44 jaar oud hebben e-mail op hun telefoon ingesteld.
  • De helft van de ondervraagden zegt wel eens wakker te zijn geworden om hun e-mail te checken. Bijna 20 procent zou dit zeer vaak doen.

Het moge duidelijk zijn: een flinke groep Amerikaanse werknemers zit vastgelijmd aan hun mailboxen, omdat ze koste wat kost op de hoogte willen blijven van wat er op werk gebeurt. De vraag is of dit ongezond is, of dat het slechts een manier is waarop de wereld is veranderd. En hoe zouden Nederlanders er eigenlijk voor staan?