Nieuwe afluisterwet zou hacken onschuldige burgers mogelijk maken

Spioneren wordt voor Nederlandse inlichtingendiensten binnenkort wellicht een stuk makkelijker. Een nog geheim wetsvoorstel zou de instanties toestemming geven om naast verdachten ook gewone burgers te bespioneren, mits ze op deze manier bij hun doel terecht kunnen komen. De wet werd bemachtigd door de Volkskrant en gedeeld met de NOS.

Heb je ooit vanaf een server bestanden gedeeld met een verdachte, of gebruik je dezelfde online opslagplek? Dan zou je in theorie gehackt mogen worden om het onderzoek te bevorderen. Volgens het kabinet een handige insteek, omdat internetcriminelen goed beveiligd zijn. Door geassocieerde mensen te hacken, zouden ze alsnog data over deze personen kunnen vergaren.

De overheid zou ook in de gaten kunnen houden met wie een onschuldige burger contact heeft – iets waar critici niet over te spreken zijn. Het zou neerkomen op het stalken van burgers, die zelf niks verkeerd hebben gedaan.

Sleepnet

Er wordt ook gevreesd voor een zogeheten ‘sleepnet’. Door ongericht te bespioneren zouden geheime diensten grote hoeveelheden data kunnen verzamelen, waar mogelijk ook gegevens in zitten die in zaken gebruikt kunnen worden. Handig voor onderzoek, maar slecht nieuws voor onze privacy.

Minister Plasterk vertelde twee weken geleden dat er niet zo’n sleepnet zal komen, aldus de NOS. Toch vrezen critici dat de nieuwe wet dit makkelijker mogelijk zal maken.

De wet moet er uiteraard eerst komen, voordat dit een zorgpunt wordt. Op het moment ligt hij bij de Raad van State – zodat het kabinet rond de zomer waarschijnlijk het bij voor de Tweede Kamer kan voorleggen.