Movidius stopt deep learning op een usb-stick

Computers die efficiënt gebruik kunnen maken van deep learning-algoritmes, hebben vaak gespecialiseerde hardware nodig. Met speciale processorchips kunnen deze pc beter en sneller beelden herkennen, waardoor de standaard-CPU niet teveel wordt belast. Het betekent dat bedrijven die zo’n neuraal netwerk willen inzetten vaak hun eigen speciale hardware moeten samenstellen – iets waar het Amerikaanse Movidius een einde aan wil maken. Zij stoppen namelijk een neuraal netwerk op een USB-stick.

De Fathom-stick van Movidius bevat de Myriad 2, een processorchip gespecialiseerd in het draaien van een deep learning-netwerk met objectherkenning. Hiermee kan een computer bijvoorbeeld foto’s doorscannen om katten te vinden, of om bepaalde gezichten te identificeren.

Omdat de Fathom in iedere computer met een usb-poort gestoken kan worden, kan zo’n beetje iedere (krachtige) machine aan de slag met deep learning en fotoherkenning. Op deze manier wil Movidius deze wat obscure technologie toegankelijk maken voor de gewone gebruiker. Het bedrijf vertelt aan The Verge dat de Fathom rond de 100 dollar zal kosten.

De Myriad 2 zit niet alleen in een usb-stick: de Amerikaanse chipmaker sloot eerder al een deal met Google, om dezelfde chip in Android-telefoons te stoppen. Hierdoor kunnen de smartphones op vergelijkbare wijze van deep learning gebruikmaken.