Tesla laat zien hoe goed zijn Bioweapon Defense Mode werkt

Bioweapon Defense Mode

Tesla biedt de bezitters van zijn auto’s de mogelijkheid om altijd schone lucht in te ademen als zij onderweg zijn. Ook in extreem vervuilde steden vol smog of als er chemische stoffen zouden vrijgekomen bij een ongeluk of brand, dan zijn Tesla-bezitters die een model hebben met de Bioweapon Defense Mode “veilig”.

“Gezondheid en veiligheid zijn belangrijk voor ons. We hebben de Model S en Model X ontworpen om botsingen te voorkomen en inzittenden te beschermen als er toch iets gebeurd. We voelden verplicht om ze ook te beschermen tegen het statistisch relevantere risico van luchtvervuiling”, zegt Tesla erover.

Het systeem werd uitgebreid getest op de openbare weg in onder meer Californië en China, maar Tesla-baas Elon Musk wilde nog een stapje verder gaan. In een laboratorium werd een Model X in een soort plastic koepel geplaatst die gevuld was met extreem vervuilde lucht. De vervuiling daarvan lag 200 keer hoger dan het hoogste niveau dat ooit in Peking werd gemeten.

Nadat de deuren werden gesloten en de Bioweapon Defense Mode werd geactiveerd werd de luchtvervuiling binnen twee minuten teruggebracht naar nagenoeg nul, zoals je ook kunt zien in onderstaande grafiek. “Je kunt letterlijk een militaire aanval met een biologisch wapen overleven door in je auto te gaan zetten”, aldus de autofabrikant.

In 2 minuten was de lucht in de auto schoon

Nu is de kans vrij klein dat je de functie daarvoor nodig gaat hebben, maar het is een uitkomst voor mensen in steden met ernstige luchtvervuiling. Of voor mensen die veel last hebben van hooikoorts, want ook pollen worden tegengehouden door het systeem.

De Bioweapon Defense Mode is onderdeel van Premium Upgrade Pakket van de Tesla Model X en de nieuwe versie van de Model S.