Tesla wil half miljoen Model 3-exemplaren hebben gemaakt in 2018

Vanwege het grote aantal reserveringen voor de Tesla Model 3 gaat het bedrijf de productie van de auto versnellen. Dat zei Tesla-baas Elon Musk gisteren bij het bekendmaken van de kwartaalcijfers over het eerste kwartaal van 2016. De productieketen moet op 1 juli volgend jaar helemaal klaar zijn om op volledig capaciteit te draaien. Nog datzelfde jaar moet er 100.000 tot 200.000 Model 3’s van de band rollen, schrijft The Verge.

Dit plan is stukken ambitieuzer dan de originele planning, want het was de bedoeling dat er in eerste instantie maar 2000 auto’s per week zouden worden geproduceerd. Uiteindelijk moeten er voor het einde van 2018 een half miljoen Model 3-exemplaren geproduceerd zijn. Eigenlijk zou die mijlpaal pas in 2020 worden bereikt.

Problemen Tesla Model X

De vraag is natuurlijk wel of Tesla deze belofte ook daadwerkelijk waar kan maken. Bij de Model X waren de afgelopen tijd productieproblemen die zorgden voor vertraging. Volgens Musk was dat te wijten aan problemen met de aanlevering van onderdelen door externe leveranciers.

Elon Musk

Aan de inzet van de Tesla-baas gaat het in ieder geval niet liggen. Volgens Re/code slaapt hij zelfs in de fabriek. “Ik heb een slaapzak… in de fabriek”, aldus Musk. “Mijn bureau staat aan het einde van de productielijn.” Daarnaast wil hij straffen uitdelen, zowel intern als extern, aan iedereen die verantwoordelijk is voor een eventuele vertraging.

Dat klinkt heel leuk, maar ondertussen moet hij wel op zoek naar nieuwe vice-presidenten die de productie gaan leiden. Gisteren werd namelijk bekend dat Greg Reichow en Josh Ensign het bedrijf gaan verlaten. Volgens Bloomberg worden zij verantwoordelijk gehouden voor de productieproblemen met de Model X. Daarbij gaat het niet enkel om de vertraging, maar ook om technische problemen met de modellen die al wel af zijn, onder meer met de deuren. Tesla ontkent dat het vertrek van Reichow en Ensign verband houdt met de productie van de Model X.