In Zug in Zwitserland accepteert de gemeente voortaan bitcoin

Een interessant experiment in Zug in Zwitserland. Inwoners kunnen daar voor overheidsdiensten gaan betalen via bitcoins. Het gaat in per 1 juli, voorlopig voor betalingen tot 200 francs, omgerekend zo’n 184 euro. Er zijn natuurlijk al meer plekken waar je in de fysieke wereld met bitcoin kunt betalen, maar dat een overheidsinstantie het als betaalmiddel accepteert in nieuw.

Dat het in Zug in Zwitersland gebeurt is dan weer niet vreemd. Het stadje met zo’n 30.000 inwoners staat bekend als ‘crypto valley’; er zitten zo’n 15 fintechbedrijven. Sowieso is Zwitersland natuurlijk een land waar men relatief vrij omgaat met financiën.

Burgemeester Dolfi Müller legt in de lokale krant uit waarom zijn stad experiment met bitcoin:

We willen laten zien dat we open staan staan voor nieuwe technologie door het zelf te ervaren (met bitcoin). We nodigen fintechbedrijven in Zug uit om ideeën met de gemeente te delen. Ons doel is om in hun behoeften te voorzien voor een optimale ontwikkeling in onze opbloeiende economische omgeving.

Het experiment duurt in principe een half jaar. Daarna wordt beslist of bitcoin definitief een betalingsmiddel wordt binnen de gemeente. Mogelijk verdwijnt dan ook de grens van 200 francs.