Facebook ontkent conservatieve berichten te censureren

Facebook ligt sinds gisteren flink onder vuur. Amerikaanse redacteurs van het sociale medium die de lijst met trending topic bijhouden, zouden onderwerpen over conservatieve politici uit lijst weren. Facebook is inmiddels met een ontkennende verklaring gekomen.

De vice-president van search bij het sociale medium, Tom Stocky, schreef een reactie op de berichtgeving op zijn Facebook-profiel. Daar in zegt hij onder meer: “Facebook staat het niet toe en adviseert onze reviewers niet om systematisch te discrimineren tegen bronnen van iedere ideologische oorsprong, en we hebben onze tools zo gemaakt dat dit technologisch niet haalbaar is. Daarnaast worden alle acties van onze reviewers gelogd en beoordeeld. Het overtreden van onze richtlijnen kan je ontslag betekenen.”

Wat er in de lijst van trending topics terecht komt, wordt niet alleen door een algoritme bepaald. Diverse redacteuren stellen de lijst samen, voegen korte beschrijvingen toe en kunnen berichten die tegen de richtlijnen van het sociale platform ingaan verwijderen. Een oud-medewerker van Facebook vertelde Gizmodo echter dat het veel verder ging dan dit. Wat er in Trending Topics kwam, hing af van wie er aan het werk was en wat zijn politieke opinie was.

Bovendien werden berichten die wel trending waren op Twitter, maar niet op Facebook handmatig aan de lijst toegevoegd. Hard nieuws over het sociale medium zelf werd uit de lijst gehouden, al lijkt daar nu een einde aan te zijn gekomen. De berichtgeving over de beschuldigingen verscheen wel in de Trending Topics. Meest opvallend hier aan was dat het bericht in de lijst niet van Gizmodo was, die met het nieuws kwamen, maar van RedState, een ander medium.