Eindelijk: WhatsApp heeft een desktop-app

Het gebrek van een desktop-app was jaren misschien wel de grootste klacht die we hoorden over WhatsApp, maar daar is deze week eindelijk een einde aan gekomen. De chatdienst biedt voortaan een losse applicatie aan voor Windows en OS X, waarmee je kunt chatten vanaf een ‘gewone’ computer. Daarmee staat WhatsApp iets meer op gelijke voet met bijvoorbeeld Telegram.

WhatsApp was al eventjes op je computer te gebruiken, maar daarvoor moest je een speciale website bezoeken. Niet heel handig voor de meest fanatieke gebruikers, die liever zelfstandige software draaien. Sommige fanatieke ontwikkelaars hadden in het verleden de WhatsApp-website al eens in een zelfstandige app-vorm gegoten, maar nu is er dan toch eindelijk een officieel, losstaand programma van Facebook zelf.

WhatsApp Desktop

Heb je de webversie van WhatsApp gebruikt, dan zal de app je verdraaid bekend voorkomen. Je moet ook hierbij inloggen door een QR-code op de smartphone te scannen, waarna je precies dezelfde interface als in de browser te zien krijgt. Kijk je achter de schermen, dan lijkt de desktop-app een directe port van de webversie. Groot voordeel is echter de zelfstandigheid. Je kunt zelfs als de browser dicht is nog notificaties ontvangen en chatten.

De introductie van een WhatsApp desktop-app is symbolisch voor WhatsApp, aangezien de chatdienst jarenlang weigerde om op iets anders dan smartphones beschikbaar te zijn. Het is tot op heden zelfs niet mogelijk om WhatsApp op bijvoorbeeld een iPad te installeren, tenzij je wilde capriolen met jailbreaks uithaalt. Dat terwijl Messenger, een andere app van moederbedrijf Facebook, wel breed op alle platformen te gebruiken is. Gaat WhatsApp met de introductie van deze desktopsoftware misschien wat meer op Messenger lijken? We gaan het zien.