Britflix: BBC werkt met commerciële partijen aan Netflix-concurrent

De BBC heeft plannen om de directe concurrentie aan te gaan met Netflix. De Britse publieke omroep zou samen met ITV en een aantal producenten van televisieprogramma’s een streamingdienst willen opzetten, in eerste instantie in het Verenigd Koninkrijk. Het project heeft als werktitel Britflix, schrijft The Telegraph.

De BBC is een publieke omroep, maar heeft daarnaast een commerciële afdeling die onder meer zijn series en documentaires in het buitenland verkoopt. Daar komt bij dat de Britse overheid wil dat de omroep steeds meer zelfstandig geld gaat verdienen en niet alleen maar draait op kijk- en luistergeld, een zelfde beweging als die we de laatste jaren in Nederland zien. De overheid heeft groen licht gegeven voor een gezamenlijke streamingdienst en daarom zou de BBC de plannen nu door willen zetten.

De Britten hebben al heel lang BBC iPlayer, vergelijkbaar met Uitzending Gemist van de NPO, maar dan met een hogere beeldkwaliteit. Het is de bedoeling dat iPlayer gewoon blijft bestaan en dan de programma’s die daarin terug te kijken zijn ook niet worden weggestopt in een betaald abonnement. Britflix zou een dienst worden met meer content, ook van commerciële partijen en producties die speciaal voor de dienst zijn gemaakt.

NL Ziet

In 2009 werd al gekeken naar een samenwerking tussen de BBC en commerciële omroepen om een gezamenlijke streamingdienst aan te bieden, maar dat werd toen nog gezien als belemmerend voor de concurrentie. Inmiddels zien de Britten dat dus anders.

De samenwerking doet ergens denken aan NL Ziet, de dienst waarmee je in Nederland content kunt bekijken van de NPO, RTL en SBS. Dat is nog geen daverend succes. Als de Britten zich met Britflix vooral concentreren op films, series en documentaires en niet op reguliere tv-programma’s zoals NL Ziet dan heeft het desondanks veel potentie. Het aanbod van kwalitatieve content op dat vlak is in het Verenigd Koninkrijk namelijk erg groot, onder meer dankzij alle producties die de BBC maakt.