Netneutraliteit kan alsnog strenger worden in Nederland

Het leek er een tijdje op dat onze strengere netneutraliteit in Nederland het onderspit zou delven. Een minder harde variant van de wet wordt namelijk in heel Europa geïntroduceerd, waar ook Nederland zich op termijn aan moet houden. Maar niet gevreesd, want Nederland heeft een manier gevonden om zich zowel aan die wet te houden en zijn eigen, strenge regels te blijven hanteren.

De Tweede Kamer heeft namelijk een amendement ingediend die minister Kamp van Economische Zaken extra mogelijkheden biedt, meldt NU.nl. De minister zou in staat zijn om extra voorschriften rond netneutraliteit op te stellen – waar internetproviders zich aan moeten houden. Deze voorschriften worden in feite gebruikt om providers aan strengere regels te houden, zoals het aanbieden van dezelfde internetverbinding, ongeacht wat er speelt.

Het amendement zorgt er dus voor dat we in Nederland in grote lijnen dezelfde netneutraliteit blijven hanteren die we al gewend waren. De Autoriteit Consument & Markt gaat er ook voor zorgen dat de extra voorschriften van Kamp goed worden nageleefd. En dat al ons internetverkeer hopelijk nog steeds gelijk zal worden behandeld in Nederland.