Nieuw soort touchscreen lijkt op een blokkenpuzzel

Onderzoekers van de University of Bristol hebben namelijk een nieuw soort touchscreen ontwikkeld dat uit blokken bestaat, dat in allerlei vormen geklikt kan worden. Dat meldt de Bristol Interaction Group. Zo kun je bijvoorbeeld je rechthoekige smartphone in de vorm van een gamecontroller puzzelen, zodat je hem makkelijker tijdens een potje Angry Birds kunt vasthouden.

De manier waarop de stukjes aanraakscherm aan elkaar zijn bevestigd is vergelijkbaar met een Rubiks kubus – en er zal geheid een ontwikkelaar zijn die een Rubiks-game hiervoor zou ontwikkelen, komt de technologie op de markt. De Cubimorph bestaat uit kleine blokjes met aan iedere zijde een display.

De onderzoekers willen smartphones op deze manier flexibeler maken – al zal de exacte uitwerking van deze technologie eerst nog een hoop vraagtekens met zich meebrengen. Want hoeveel toepassingen kun je bedenken waarbij je graag een andere smartphone-vorm in elkaar zal puzzelen? Het Rubiks-touchscreen zou ook een complicatie zijn voor app-ontwerpers, die het nu al lastig vinden om rekening te houden met allerlei schermresoluties.

Het zal hoe dan ook nog even duren totdat de nieuwe schermtechnologie op de markt komt – op afbeeldingen zijn nu nog alleen maar concepten te zien. Dat doet vermoeden dat het eerste prototype nog gebouwd moet worden en dat dit project zich in een vroege fase bevindt. De bedenkers presenteren hun idee later deze week aan een panel op de International Conference on Robots and Automation.