Deze armband ziet wanneer je dronken wordt

BACtrack Skyn

De blaastest kan wel eens verleden tijd worden. Het Amerikaanse BACtrack heeft namelijk een armband gemaakt, die met behulp van sensoren het alcoholpercentage in je zweet afmeet. Het apparaatje blijkt al zo goed in elkaar te steken, dat het idee een prijs van 200.000 dollar (178.000 euro) won bij een wedstrijd van de National Institutes of Health.

De Skyn-armband kan nog niet meteen de ouderwetse blaastest van politieagenten vervangen, want het duurt maar liefst 45 minuten totdat alcohol door de huid wordt opgenomen. Op langere termijn kan het apparaatje echter het idee achter een blaastest volledig veranderen. Want hoe lang zal het duren totdat een armband zoals de Skyn constant je drinkgedrag meet en doorgeeft aan je auto, zodat je bijvoorbeeld een waarschuwing krijgt als je zaterdagavond achter het stuur wil kruipen?

De Skyn klinkt misschien als toekomstmuziek, maar volgens de bedenkers wordt de armband al vanaf eind dit jaar in beperkte oplage verkocht. Of ze dat gaan redden, is nog een tweede vraag. Volgens Reuters moet de fabrikant namelijk het product vastleggen bij gezondheidsorganisatie FDA, wat de nodige tijd in beslag kan nemen.