Wil je aan de slag met virtual reality? Koop dan even geen nieuwe smartphone

Twee weken geleden presenteerde Google op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie I/O een eigen platform voor virtual reality: Daydream. Het bestaat onder meer uit betere ondersteuning voor virtual reality in Android, het ontwerp voor een VR-bril voor smartphones en een speciale eisenpakket voor smartphones om Daydream-ready te zijn.

Het idee hierachter is dat Google met smartphonefabrikanten samenwerkt en bij hen een soort eisenpakket neer te leggen waar een telefoon aan moet voldoen om goede prestaties te leveren in een virtual reality-bril. Hierbij moet je denken aan voorwaarden aan het scherm, de sensoren en de (grafische) rekenkracht. Hoogstwaarschijnlijk voldoet geen enkele telefoon die op dit moment op de markt is, aan de eisen. Mocht je dus vanaf dit najaar, wanneer Daydream wordt uitgerold, met VR aan de slag willen, dan kun je beter even geen nieuwe telefoon kopen.

Clay Bavor, de VR-baas van Google, zegt tegen Road to VR:

Ik kan je vertellen dat er hoogstwaarschijnlijk geen telefoons zijn die met terugwerkende kracht Daydream-ready zijn. We willen de lat hoog leggen en om dat te doen moet alle componenten precies goed zijn. Tegen VR-fans wil ik dan ook zeggen: wacht een paar maanden voor je een nieuwe telefoon koopt en neem dan een Daydream-ready telefoon.

De exacte eisen aan een smartphone om geschikt te zijn voor Daydream-toepassingen zijn trouwens niet openbaar. Maar één van de grootste uitdagingen is waarschijnlijk dat de telefoon genoeg rekenkracht heeft om de VR-beelden weer te geven, zonder dat de telefoon te heet wordt.