5 dingen die je meteen moet doen met je nieuwe Oculus Rift of HTC Vive

2015 is het jaar van virtual reality. We hebben dat al een paar keer gezegd, maar abstract is het natuurlijk allemaal wel. Want wat doe je nou als je zo’n dikke VR-bril in huis hebt gehaald? We zetten vijf toffe ervaringen op een rij die je meteen kunt beleven in virtual reality.

Een kleine slag om de arm: we hebben het hierbij voornamelijk over VR-ervaringen voor de VR-brillen voor pc’s, zoals de Oculus Rift en HTC Vive. Een paar dingen werken wellicht ook met een Google Cardboard, maar het meeste niet. Voor de tips hieronder zul je dus moeten investeren in een ‘premium’ VR-bril.

1. Ga (eventjes) in VR werken

Ik weet het: in een eerder artikel schreef ik al dat werken in virtual reality nog eventjes er niet in zit. Je zit dan alleen maar voor een gigantisch computerscherm, waarop je onhandiger werkt dan op het ‘echte’ scherm op je bureau. Toch zou ik het iedereen aanraden om eventjes een half uurtje de computer op deze manier te gebruiken.

Niet omdat het fijn is om te doen – want dat is het niet – maar zodat je snapt hoe we over vijf of tien jaar wellicht wel onze thuiscomputers besturen. Een app zoals Virtual Desktop geeft een idee van de toekomst van VR – en er zit ook een handige videospeler voor panoramavideo’s in.

2. Ga op een richel staan

Bezitters van een Oculus Rift kunnen gratis de Dreamdeck-app downloaden vanuit Oculus Home – en daar zitten een paar van de indrukwekkendste techdemo’s in die je zult aantreffen. Ons advies: pak Dreamdeck erbij en start de demo bovenop een wolkenkrabber.

Deze virtuele omgeving is namelijk het ultieme voorbeeld van hoe virtual reality onze zintuigen volledig voor de gek houdt. Wij hebben deze demo zo’n vijf mensen voorgeschoteld – en slechts eentje durfde zonder aarzelen een stap richting de rand van het flatgebouw te nemen.

Heel lang blijf je uiteraard niet bezig met dit soort demo’s, maar ze laten wel in korte tijd zien wat VR zo indrukwekkend maakt. Tof om zelf te zien, of om je nieuwe speeltje aan vrienden en familie te demonstreren.

3. Speel Elite: Dangerous

Het aantal games met VR-ondersteuning neemt gestaag toe, maar de meest indrukwekkende titel blijft wat ons betreft een ‘oude’ klassieker. Elite: Dangerous zet je aan het stuur van je eigen ruimteschip, waarmee je vervolgens je eigen avontuur kunt beleven. Word je een ruimtetrucker? Ga je jagen op piraten? Of verdien je liever geld door meteorieten te delven? Dat bepaal je allemaal zelf.

Elite: Dangerous is een simulatiegame, wat betekent dat je ieder klein schakelaartje van je ruimteschip moet kunnen bedienen. Wil je opstijgen? Dan moet je precies weten hoe je stuurt, gasgeeft, hoe het landingsgestel wordt ingeklapt en hoe je de beste route uit een ruimtestation neemt.

Maar omdat je in een cockpit zit, is Elite de ultieme VR-game. Je personage is immers een piloot die geen kant op kan – waardoor je nooit de stoel uit hoeft om het gevoel te krijgen dat je er ‘bent’. Daarnaast is het universum een werkelijk prachtige plek om te verkennen in VR. Je hebt nog geen zon gezien totdat je er eentje in VR voor je ziet hangen.

4. Bekijk de Pearl-video van Google

Inmiddels staat YouTube vol met panoramavideo’s. Deze zijn opgenomen met speciale camera’s, waardoor alles rond de camera in één keer wordt vastgelegd. Ideaal voor een VR-bril, waarmee je vrij in zo’n omgeving kunt rondkijken. Er zijn genoeg video’s om zelf een beetje te checken, maar wij hebben één aanrader: Pearl. Deze korte animatiefilm minuten plaatst in de auto van een vader en dochter en vertelt op die manier een emotioneel verhaal. Wat er precies gebeurt, verklappen we nog even niet.

Er zijn de nodige videospelers waarmee je zo’n panoramafilmpje kijkt op je Rift of Vive, maar wij raden gewoon de hierboven besproken Virtual Desktop aan. Het kost wat, maar je hebt er af en toe nog wat aan. Daarnaast bevat Virtual Desktop ook een digitale bioscoopzaal voor je ‘gewone’ video’s.

5. Ontmantel een bom

VR is prachtig, maar de manier waarop we games spelen is tot nu toe nog niet heel anders geworden. We lopen nog steeds meestal door digitale kamers en verslaan zoveel mogelijk vijanden. De game Keep Talking and Nobody Explodes weet als één van de weinigen echt iets totaal anders neergezet.

Het idee is simpel: de speler met een VR-bril op moet een bom ontmantelen, maar de instructies hiervoor verschijnen buiten VR op het gewone computerscherm. Je moet tijdens het spelen dus communiceren met andere spelers die in dezelfde kamer zitten, wat kan leiden tot hilarische omstandigheden.

Keep Talking and Nobody Explodes is een schoolvoorbeeld van hoe virtual reality – één van de meest asociale entertainmentvormen – gebruikt kan worden om samen met vrienden een leuke avond te beleven. De ideale game om in combinatie met een krat bier of wat flessen wijn te spelen.