Elon Musk: ‘Apple is belangrijke concurrent Tesla, maar hun auto komt misschien te laat’

Tesla-baas Elon Musk ziet Apple als een directe concurrent, omdat het bedrijf werkt aan een auto. “Maar ik denk dat ze niet voor 2020 ook daadwerkelijk aan het produceren zijn, is dat te laat?” vroeg hij zich gisteren hardop af op Code Conference, waar hij werd geïnterviewd.

Musk ziet Google daarentegen niet als een concurrent. “Google heeft fantastisch werk geleverd door te laten zien wat de potentie van autonoom vervoer is, maar ze zijn geen autofabrikant. Ze zullen hun techniek waarschijnlijk licenseren aan andere bedrijven.”

Vertraging Model X

In hetzelfde interview ging Musk ook in op de vertraging die is opgelopen bij de productie van de Tesla Model X. “Eén ding dat een auto heel ingewikkeld maakt, is dat het een product is dat bestaat uit duizenden onderdelen. Uiteindelijk heb je te maken met een paar duizenden leveranciers en dingen gaan zo snel als de ongelukkigste of slechtste leverancier.”

Volgens Musk hebben daarnaast onder meer een tsunami, een hagelstorm, een aardbeving, een brand en een schietpartij bij de Mexicaanse grens voor vertraging gezorgd bij de productie van Tesla-modellen. De grote vraag is natuurlijk of deze problemen tekent gaan zijn voor de productie van de Tesla Model 3. Die productie is nog veel groter en ambitieuzer dan alles wat Tesla tot nu toe heeft gedaan.

Neural lace

Tot slot gaf Musk ook nog een hint naar wat zijn volgende ambitieuze project kan zijn, na de hyperloop: de neural lace. Deze maand publiceerden wetenschappers in Nature over deze technologie om draadloos een verbinding op te zetten tussen de hersenen en een computer.

Een neural lace maakt gebruik van nanotechnologie en is zo klein dat hij via een naald kan worden geïmplanteerd in de hersenen. De wetenschappers hebben dit al succesvol gedaan bij muizen.

Met een neural lace zouden hersenziektes als alzheimer eerder en beter kunnen worden opgespoord. Daarnaast betekent het een doorbraak op het gebied van celbiologie. Musk zegt dat als niemand anders de ontwikkeling verder oppakt, hij het zelf gaat doen. “Iemand moet het doen”, aldus de ondernemer.