Bluetooth 5 is drie keer sneller dan huidige versie

Bluetooth 5, de nieuwste standaard van bluetooth, wordt volgende week officieel aangekondigd. Dat maakt de directeur van de Bluetooth Special Interest Group (SIG), Mark Powell, bekend. En dat is goed nieuws, want deze versie is significant beter dan de huidige variant.

De nieuwe versie van bluetooth is namelijk drie keer sneller dan de huidige energiezuinige services en de afstand waarover je verbinding kunt maken is ook nog eens verdubbeld. Maar volgens Bluetooth SIG biedt de nieuwe standaard bovendien meer ondersteuning voor services zonder permanente verbinding, zoals beacons, kleine zendertjes, die mensen helpen navigeren in gebouwen.

Bluetooth is inmiddels al behoorlijk oud, maar doordat het steeds sneller en energiezuiniger wordt, komen er steeds nieuwe toepassingen voor de techniek. Zo gebruiken draadloze koptelefoons en wearables de techniek om verbinding te maken met je smartphone, maar de techniek wordt sinds versie 4 ook gebruikt voor beacons. We zagen hier deze week nog een mooi voorbeeld van: een systeem met beacons dat het laat weten als er een zwangere vrouw in het openbaar vervoer komt. En de techniek zit ook in de slimme betaalkaart van Stratos.

Sinds vorig jaar wordt er hard gewerkt aan de nieuwe versie van Bluetooth. Op 16 juni gaat SIG, dat ondersteuning krijgt van techgiganten als Apple, Intel en Microsoft, deze versie officieel lanceren in Londen. De naam Bluetooth 5 werd gekozen om de marketing eenvoudiger te maken en de standaard gemakkelijker te begrijpen te maken voor gebruikers.

Wanneer we de nieuwe standaard terug gaan vinden in onze apparaten is onduidelijk, waarschijnlijk zal het nog wel even duren voor de nieuwe technologie breed wordt ingezet.