Zo maakt Google inloggen met tweestapsverificatie voortaan makkelijker

Google gebruikt al jaren tweestapsverificatie om mogelijke accounthackers tegen te gaan. Je ontvangt een sms-code of opent een speciale app en tikt de daarin getoonde code in, waardoor je alleen met jouw smartphone op je Google-account kunt inloggen. Met het nieuwe Google Prompt moet dit nog ietsje makkelijker worden, vertelt het zoekbedrijf in een blogpost. Google gaat de beveiligingsmethode namelijk rechtstreeks in Android verwerken, waardoor er een knop op je telefoon wordt getoond om je te verifiëren. Op iOS zit deze knop in de officiële Google-app.

Omdat je alleen nog maar op je telefoon op bevestigen hoeft te drukken, tik je niet meer de hele tijd hele codes over vanaf je telefoonscherm. Daarnaast zit de authenticatiemethode verwerkt in Google Play Service, waardoor ook appbouwers er toegang toe hebben. Moet je in een Android-app inloggen met tweestapsverificatie, dan kan de knop rechtstreeks in die applicatie verschijnen.

Eerder deze maand introduceerde gamebedrijf Blizzard ook al codeloze tweestapsverificatie, waarbij er alleen in de smartphone-app op een knop gedrukt hoeft te worden.

De snelle knop is handiger dan het constant codetikken, maar sommige appontwikkelaars. Diensten zoals Authy bieden immers al jaren hun eigen manieren om met de Google-codes te werken, maar moeten nu hun gehele strategie gaan aanpassen. Ook wachtwoorddiensten zoals 1Password gebruiken nog de inmiddels ouderwetse codes.