Sphero leert kinderen programmeren met nieuwe rollende robot SPRK+

Sphero kennen we al van zijn rollende robot en de fantastische BB-8 Droid versie die uitkwam rond de release van Star Was: The Force Awakens. Een klein jaar geleden kwam Sphero ook met een speciale versie van zijn robot voor het onderwijs. De SPRK kan worden gebruikt om kinderen spelenderwijs te leren programmeren. Nu is er een opvolger: de Sphero SPRK+.

De belangrijkste verbetering is dat hij een stuk degelijker gebouwd is. Niet onbelangrijk op scholen waar veel kinderen er mee aan de slag gaan. Je wilt immers niet dat hij na een paar weken stuk is. Daarnaast is het mogelijk geworden om meerdere robotjes met elkaar te verbinden binnen een klas.

Met de bijbehorende Lighting Lab app kun je de Sphero SPRK+ programmeren met drag-en-drop commando’s. Kinderen kunnen zo spelenderwijs de principes van het programmeren leren, zonder daadwerkelijk in de code te hoeven duiken. Dit is overigens wel een optie, wat het alleen nog maar leerzamer maakt voor kinderen.

Specificaties en prijs

De Sphero SPRK+ heeft een maximale rolsnelheid van 2 m/s (dat is 7,2 km/u) en kan een uur met zijn accu doen voor hij moet worden opgeladen. De behuizing is doorzichtig en er zitten LED-lampjes in. Deze specificaties zijn gelijk aan die van zijn voorganger.

Het robotje kost 130 dollar (115 euro). Voor 30 dollar extra krijg je er een pakket met accessoires bij om een parcours te bouwen. De verzendkosten naar Nederland bedragen 40 dollar. Voor het complete pakket met accessoires ben je dus in totaal zo’n 175 euro kwijt.

In de VS en Canada zijn er inmiddels zo’n 1000 scholen die de Sphero SPRK (de voorganger van de nieuwe robot) gebruiken. Of er ook scholen in Nederland zijn die er mee werken is onbekend. Gelukkig kunnen liefhebbers er ook gewoon thuis mee aan de slag.