Alle scholen in Nederland kunnen nu aan de slag met virtual reality dankzij Google Expeditions

Vorig jaar schreven we al eens over Google Expeditions – een initiatief waarmee scholen gratis virtual reality in het onderwijs kunnen inzetten. Het is een project waarbij bijzondere plekken overal te wereld kunnen worden bekeken in virtual reality.

Destijds was het VR-initiatief van Google nog niet in Nederland te gebruiken, maar daar is nu eindelijk verandering in gekomen. Google Expeditions is publiekelijk beschikbaar gesteld, waardoor iedere leraar de app kan downloaden om een VR-les voor zijn of haar klas samen te stellen.

Of nou ja; leraren met een Android-telefoon. Er staat een iOS-versie van Google Expeditions gepland, maar deze is op dit moment nog niet beschikbaar. En daarnaast is er voor iedere telefoon een Cardboard (zo’n kartonnen VR-bril nodig). In principe kunnen geïnteresseerden de app ook gewoon thuis uitproberen.

Schoolkits

Het idee achter Expeditions is vrij simpel: de app werkt samen met een VR-bril zoals Google Cardboard, waardoor leerlingen getransporteerd kunnen worden naar educatieve omgevingen. Zo kan een klas bijvoorbeeld op Mars rondkijken, of een oude Inca-tempel verkennen.

In de Verenigde Staten wordt al flink ingezet op het educatieve VR-initiatief. Zo verkoopt Best Buy binnenkort bijvoorbeeld speciale schoolkits, met daarin 30 toestellen, 30 VR-brillen en verdere benodigde apparatuur om een gehele klas met Google Expeditions aan de slag te laten gaan. Bij de start van het project leende Google dat soort kits ook al uit aan scholen.

Andere initiatieven

Het is niet de enige aankondiging die Google gisteren voor het onderwijs heeft gedaan. Google lanceerde ook Google Cast for Education. Met deze app voor Chromebooks en de Chrome webbrowser kunnen alle kinderen hun scherm delen met de klas op een beamer. Alleen de docent bepaald wiens scherm er te zien is. Hierdoor heeft hij of zij ten alle tijde de volledige controle.

Tot slot lanceerde Google een uitbreiding van Google Forms, waarmee je makkelijk webformulieren kunt maken voor bijvoorbeeld aanmeldingen of enquetes. Voortaan kunnen deze formulieren ook worden gebruikt voor het maken van toetsen. Hierbij worden direct de antwoorden gecontroleerd en krijgt de leerling zijn of haar score te zien.