Dit zijn de tien geboden voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie van Microsoft-baas Satya Nadella

Microsoft-CEO Satya Nadella sprak onlangs met Slate over kunstmatige intelligentie – en kennelijk heeft hij een duidelijk beeld van waar een AI aan moet voldoen. De techbaas heeft tien geboden voor AI-projecten – zes dingen waar een computer zich aan moet houden en vier dingen waar de mens verantwoordelijk voor is.

Als het aan Nadella ligt, zijn dit de tien geboden voor AI-bouw:

  1. Een kunstmatige intelligentie moet de mensheid helpen. Robots moeten bestaan om ons van dienst te zijn, niet om ons bijvoorbeeld te verwonden in oorlogen.
  2. AI moet transparant zijn. Mensen moeten begrijpen hoe kunstmatige intelligentie werkt. Wij zouden net zoveel over de computer moeten weten als de computer over ons weet.
  3. Een AI moet zo efficiënt mogelijk zijn zonder de waardigheid van mensen te verwoesten. Alogritmes moeten diversiteit en verbintenis centraal stellen, niet mensen uit elkaar drijven.
  4. Kunstmatige intelligentie moet ontworpen zijn om goed om te gaan met privacy. Dit is de enige manier waarop we computers kunnen vertrouwen met onze data.
  5. AI moeten garant staan voor hun fouten, zodat mensen mogelijke ongelukjes achteraf kunnen oplossen.
  6. AI mag nooit bevooroordeeld zijn, zodat onderzoek altijd gebalanceerd is en er nooit wordt gediscrimineerd.
  7. Mensen moeten empathisch zijn. Volgens Nadella kan een computer pas leren om iedere menselijke nuance te begrijpen, als de makers van een AI dat ook doet.
  8. Mensen moeten investeren in onderwijs. We moeten ons onderwijs langzaamaan aanpassen, zodat het op efficiënte wijze gebruik kan maken van kunstmatige intelligentie.
  9. Creativiteit is belangrijk. Mensen moeten dingen blijven maken, omdat dit ons mensen maakt. Kunstmatige intelligentie kan daarbij helpen.
  10. Mensen moeten blijven oordelen. Hoewel een computer wellicht juridische keuzes kan maken, is het beter als mensen dit blijven doen.

Nadella is niet de eerste die zo principieel over kunstmatige intelligentie spreekt. Onlangs deed Google nog hetzelfde in een onderzoekspaper, waarin de techgigant zijn zorgen voor een wereld met AI’s deelde.