Kankerpatiënt krijgt zijn gezicht terug dankzij kaak uit een 3D-printer

Dat de 3D-printer de medische wetenschap ingrijpend gaat veranderen horen we al jaren. Een knieschijf uit een 3D-printer is niet eens bijzonder meer. Maar de toepassingen van de technologie gaan verder dan dat. In de VS heeft een man nu bijvoorbeeld een geprinte kaakprothese gekregen die heel veel voordelen biedt ten opzichte van een ‘ouderwetse’ prothese.

Kaakprotheses zijn namelijk vaak heel zwaar en kunnen daardoor slechts enkele uren worden gedragen. Daarnaast zien ze er niet uit als een echte kaak, waardoor het direct opvalt als je iemand er mee niet ziet lopen. Onderzoekers van de Indiana University zijn daarom aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een nepkaak die wordt gemaakt met behulp van een 3D-printer.

Overigens komt de kaak zelf eigenlijk niet uit de printer. Er wordt een digitale prothese ontworpen en daarvoor wordt een mal geprint. Deze wordt weer gevuld met speciale materialen, zodat bijvoorbeeld de buitenkant ook echt op huid lijkt.

Een tongkankerpatiënt die zijn kaak verloor door de bestraling heeft de primeur. Hij heeft nu een prothese die relatief licht is en waarvan je niet eens ziet dat hij nep is van een afstandje. Het bleek zo’n succes dat inmiddels nog zes andere patiënten er één hebben gekregen.