‘Amerikaanse beurstoezichthouder onderzoekt Tesla na fataal ongeluk’

De Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse toezichthouder van de beurs, onderzoekt of autofabrikant Tesla de wet heeft overtreden door zijn aandeelhouders niet in te lichten over het dodelijke ongeval met een auto in Autopilot-modus. Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van een bron.

Het ongeval vond in mei plaats, maar Tesla verzuimde het om zijn aandeelhouders direct op de hoogte te stellen. De Amerikaanse toezichthouder voor de veiligheid van het verkeer werd wel op de hoogte gesteld. Vlak na het ongeluk plande het bedrijf de verkoop van aandelen met een totale waarde van 2 miljard dollar, zonder daarbij het ongeluk te vermelden.

Tesla positioneert en onderscheid zich met zijn auto’s erg met de Autopilot. Als blijkt dat deze functie niet veilig genoeg is, kan dat leiden tot een daling in de waarde van de aandelen, waardoor handelaren risico lopen.

De bestuurder van de Tesla kwam om het leven omdat de Autopilot van de auto een voorliggend voertuig niet herkende, waardoor de auto onder dat voertuig terecht kwam. The Wall Street Journal schrijft dat Tesla op dat moment nog niet wist of het ongeluk het gevolg was van een gebrek aan deze autonome functies van de auto. Pas eind juni bracht het bedrijf een officieel statement over het ongeval naar buiten.

Of het onderzoek van de SEC tot maatregelen tegen Tesla gaat leiden, is nog niet bekend.