’s Werelds grootste luchtreiniger gaat in september strijd aan met Chinese smog

De Nederlandse Daan Roosegaarde heeft ’s werelds grootste luchtreiniger ontworpen, die onlangs zijn eerste testen in Rotterdam heeft voltooid. Vanaf september gaat de toren naar China toe, waar het de strijd aan gaat met de smog in het land. Bejing is als eerste aan de beurt.

De toren maakt gebruik van ion-technologie, waardoor het kleine vervuilde deeltjes aantrekt en vangt. Daarnaast laat de toren schone lucht vrij, waardoor de omgeving er omheen volgens Roosegaarde zelf 75 procent schoner is. “Het is hetzelfde effect als wanneer je een plastic ballon pakt en er overheen wrijft met je hand. Hij wordt statisch en trekt je haar aan”, vertelt de ontwerper in een interview met CNN.

Energiezuinig

Roosegaarde’s toren is 7 meter hoog en kan per uur ongeveer 30.000 kubieke meter aan lucht filteren. Volgens Roosegaarde is dat een kleine buurt per dag. Bovendien is de toren energiezuinig: hij heeft slechts 1400 watt aan stroom nodig, vergelijkbaar met een theepot.

De toren schoont de lucht overigens niet alleen op, maar er wordt ook iets origineels gedaan met de smog: die wordt gebruikt om sieraden te maken! De inspiratie hiervoor komt van hoe diamanten in de natuur worden gemaakt van samengedrukt koolstof. De toren verzameld samengedrukte smog-delen, die voor een deel uit koolstof bestaan. De deeltjes worden dertig minuten lang onder hoge druk gehouden en afgesloten binnen in een kubus van hars. Vervolgens worden ze gebruikt in ringen en manchetknopen.

Tour in China

Roosegaarde is momenteel op tour in China, waar wordt besloten welke andere steden de toren krijgen. Dit wordt besloten aan de hand van de resultaten van een publieke, online poll. Maar Roosegaarde wil niet bij China stoppen. Hij wil de toren overal ter wereld plaatsen, waaronder Mexico Stad en India.

Overigens is de toren volgens Roosegaarde geen magische oplossing voor smog en vervuiling. “Ik geloof dat het maken van een plek waar mensen kunnen leven en het verschil kunnen voelen en ruiken een krachtige motivatie is.” Met de toren wil de ontwerper met name aandacht trekken voor het probleem van luchtvervuiling. “Ik hoop dat de ontwerpen onderdeel zijn van een mentale verandering.”