Hoeveel Instagram likes je uitdeelt verklapt je leeftijd

Niemand hoeft je op Instagram meer te vragen hoe oud je bent: de hoeveelheid Instagram-likes die je uitdeelt geeft dit namelijk prima aan. Onderzoekers van Penn State University zijn er in geslaagd om de leeftijd van iemand uit de like-aantallen af te leiden.

De onderzoekers deelden gebruikers op in twee groepen: tieners (13 tot 19 jaar oud) en volwassenen (25 tot 39 jaar). Speciale software aangesloten op de API van Instagram analyseerde hoeveel likes gebruikers hadden gemaakt en deelden op basis hiervan mensen in bij één van de twee categorieën. Tieners zouden namelijk veel vaker likes uitdelen, omdat dit bij jongeren de norm is. Dit bleek een vrij accurate manier om de twee leeftijdsgroepen op Instagram te identificeren.

De onderzoekers gebruikten expres Instagram voor dit onderzoek, omdat een like op het sociale netwerk vaak hetzelfde betekent. Op Facebook kan een like meerdere betekenissen hebben – vooral sinds de introductie van verscheidene soorten reacties. Daarnaast biedt de API van Instagram een vrij simpele manier voor onderzoekers om data op grote schaal te analyseren.