Macunx VR laat je dingen onthouden zoals Sherlock Holmes

Vergeet die cd met taalcursussen en schuif de atlas maar opzij. Het nieuwe leren gaat plaatsvinden in virtual reality. Tenminste, als het ligt aan een groep studenten van de Westminster University in Londen en Linguisticator, een bedrijf dat online modules voor het leren van talen aanbiedt. Het bedrijf heeft een platform ontwikkeld waarmee je door in virtual reality te stappen dingen beter moet gaan onthouden: Macunx VR.

In dat platform koppel je datgene wat je wilt leren aan persoonlijke visuele voorbeelden. Daarmee maak je je eigen ezelsbruggetjes voor vertalingen van woorden, de hoofdsteden van Europa of een tijdlijn van een oorlog. Vervolgens plaats je die op een gestructureerde manier in een memory palace of mind palace plaatsen. Iets wat we Sherlock Holmes bijvoorbeeld regelmatig zien doen in de Britse tv-serie Sherlock.

Normaal gesproken doe je dat in je gedachten, maar met Macunx VR bevind je je in een virtual reality-omgeving die jou helpt om die ezelsbruggetjes langs te gaan. Doordat de ezelsbruggetjes op een slimme manier in die ruimte geplaatst zijn, moet je de stof die je wilt leren beter kunnen onthouden. Zo kun je bijvoorbeeld de gebeurtenissen in een oorlog visualiseren en chronologisch voorbijlopen.

Om het project van de grond te krijgen, is het bedrijf gestart met crowdfunding. Door via Kickstarter leermodules van het bedrijf te kopen, wil het team geld ophalen om Macunx VR verder te ontwikkelen. Met het bedrag van 3000 pond, dat inmiddels binnen is, kunnen de partijen een ontwikkelaar inhuren die het mogelijk maakt om zelf een memory palace in virtual reality te bouwen.