Rechtszaak: ‘Snapchat schendt privacy door gezichtsdata voor lenzen te scannen’

Snapchat scant je biometrische data, slaat deze op en vertelt je hier nooit over. Tenminste, dat beweert een man uit het Amerikaanse Illinois in een rechtszaak tegen het bedrijf. Volgens hem valt de data die wordt gescand voor een Snapchat-lens onder biometrische gegevens die net als andere persoonsdata veilig bewaard moet worden, aldus Ars Technica.

De Snapchat Lenzen zijn de razend populaire maskers en faceswap-mogelijkheid van de app. Voordat een zo’n Lens gebruikt kan worden, kijkt de app naar het gezicht van een gebruiker, om op basis daarvan een profiel te schetsen. Hierdoor checkt de app belangrijke gegevens over een gebruiker zijn gezicht, maar volgens de aanklacht wordt er niet netjes met die data omgegaan:

Snapchat heeft gebruikers uit Illinois nooit geïnformeerd, of aangegeven wat het doel en bewaartijd van de biometrische gegevens is. We weten hierdoor niet dat de informatie wordt verzameld, bewaard en gebruikt, en Snapchat vroeg nooit om toestemming voor het gebruik van de data.

De rechtszaak kan wel eens grote gevolgen hebben voor veel smartphone-apps. Naast Snapchat gebruiken immers wel meer applicaties de camera om gezichten te scannen voor fototrucs, waarbij zelden toestemming wordt gevraagd om je biometrische gegevens te verzamelen. Is dat een vereiste, of zoeken de aanklagers naar een excuus?

Snapchat zegt echter dat het allemaal wel meevalt. Volgens een woordvoerder wordt biometrische cameradata bewust niet bewaard, om zo de privacy van gebruikers waar te borgen. De scan en de Lens worden lokaal op je telefoon uitgevoerd, dus het is voor het bedrijf in ieder geval niet nodig om de scandata naar zijn te servers sturen.