Twitter reageerde ‘sneller dan ooit’ bij extremistische tweets over Nice

De aanslag in Nice leidde tot buitengewoon veel reacties op sociale media – en op Twitter doken ook de nodige extremistische berichten op. Het sociale netwerk reageerde hier sneller op dan ooit tevoren, aldus de Counter Extremism Project (CEP). Tweets waarin de aanslag werd bejubeld door extremistische twitteraars verdwenen in no-time van Twitter.

De CEP vertelde het volgende aan Reuters:

Twitter handelde sneller dan we ooit hadden gezien bij het verwijderen van pro-aanvalstweets. Ze waren binnen enkele minuten weer weg. Het is voor het eerst dat Twitter zo efficiënt reageert op dit soort situaties.

Het moderatieproces van Twitter staat al een tijdje in de schijnwerpers, omdat het sociale netwerk niet snel op bedreigingen en kwetsende berichten zou reageren. In december 2015 werden de regels nog aangescherpt, omdat internetpesters te vaak vrij spel zouden krijgen. Eind mei ging Twitter samen met YouTube en Microsoft nog akkoord met nieuwe EU-regels over online discriminatie.

Toch duiken er af en toe nog verhalen op over kwetsende of discriminerende tweets die bovengemiddeld lang op het sociale netwerk blijven staan. In mei bleef onderstaande doodsbedreiging bijvoorbeeld lange tijd onbestraft:

Het lijkt er hoe dan ook op dat het sociale netwerk harder optreedt bij grote gebeurtenissen zoals aanslagen. Dat is maar goed ook: dit zijn immers de momenten waarop het meest extreme bij mensen naar buiten komt.