Nooit meer een bril op bij 3D-films dankzij wetenschappers

Iedereen die een bril draagt, weet hoe vervelend het kan zijn om naar 3D-films te gaan in de bioscoop. De speciale bril past namelijk net niet helemaal goed over je eigen bril heen en het zit vooral niet lekker. Maar ook niet-brildragers zijn niet altijd even grote fans van de speciale brillen. Dankzij wetenschappers hoeven we ze in de toekomst echter niet meer op.

Meest ingewikkeld is om voor iedereen hetzelfde effect te maken, terwijl je nogal vanuit verschillende posities naar een film kijkt in de bioscoop. Maar onderzoekers van MIT CSAIL en het Weizmann Institute for Science in Israel hebben eindelijk een oplossing gevonden.

Zij hebben Cinema 3D ontwikkeld waarmee er verschillende “parallax” barrières gemaakt worden in één display. Hierbij maken ze gebruik van lenzen en spiegels, zodat je door het gehele theater de film in 3D kunt zien. Voordeel is ook dat de resolutie niet omlaag hoeft, wat bij voorgaande pogingen wel het geval was.

Helaas voor ons moeten we nog wel even wachten tot we de 3D-brillen voorgoed vaarwel kunnen zeggen. De onderzoekers hebben tot nu toe alleen een prototype ter grootte van een papiertje kunnen maken. Hierbij gebruiken ze al vijftig combinaties tussen lenzen en spiegels om het 3D-effect te maken. Wil je dit naar een bioscoop brengen, dan wordt het waarschijnlijk een vrij duur project. Maar met een hoop geluk komt er wel een geoptimaliseerde versie naar de bios en genieten we voortaan van de beste films zonder brillen.