Zo gaat Android spamtelefoontjes identificeren

Een update voor de Telefoon-app op Android helpt om spamtelefoontjes te voorkomen. Word je gebeld door een marketingbedrijf, of bijvoorbeeld een krant die je een abonnement wil verkopen? Dan zie je op het scherm dat je door hun wordt gebeld. Zo kun je er mooi voor kiezen om niet op te nemen. Google kondigde de functie aan op Google Plus.

De nieuwe update stelt gebruikers ook in staat om nummers te blokkeren, zodat ze telefoontjes niet meer te zien krijgen. Daarnaast kan een nummer als spam worden gemarkeerd, net als in je mailbox. Vermoedelijk worden je blokkades en spammarkeringen gebruikt om te bepalen welke nummers andere mensen ook willen mijden.

De smartphone-app Truecaller doet ongeveer hetzelfde, maar betrekt zijn gebruikers meer bij het aangeven van ongewilde nummers. Bij de Google-app moet je dit zelf doen en gebeurt er wellicht meer op de achtergrond.

Niet alleen Google wil spamnummers blokkeren: ook iOS 10 bevat een vergelijkbare functie. Deze software-update voor iPhones staat gepland voor later dit jaar, maar ontwikkelaars en bètatesters kunnen alvast een vroege versie installeren.