Wil je een 360 graden camera kopen? Dit zijn je opties

Een paar jaar geleden hoorde je er niet bij als je GoPro meenam op vakantie om een vette aftermovie te maken. Maar inmiddels is dat alweer hopeloos ouderwets. Het afgelopen jaar zie je dat door de opkomst van virtual reality, 360 graden video’s steeds populairder worden. Je kunt ze delen op Facebook en YouTube, zodat iedereen ze kan zien. En niet onbelangrijk: er zijn tegenwoordig betaalbare 360 graden camera’s op de markt. Wil je nu een een 360 graden camera kopen, maar weet je niet welke? We hebben een overzicht voor je gemaakt!

Samsung Gear 360

Sinds begin juni is de Samsung Gear 360 te koop in Nederland.  Door middel van twee fisheye-lenzen kun je 360 graden video’s maken, zonder dat je last hebt van overgangen tussen het beeld van de beide lenzen. Ook kun je foto’s maken en alles is direct te bekijken op je telefoon. Hierdoor werkt de camera snel en simpel. Tevens levert Samsung gratis software voor Windows om de video’s die je met deze 360 graden camera hebt gemaakt te bewerken.

Er is alleen één nadeel: de camera werkt alleen samen met de Samsung Galaxy S7, Galaxy S7 edge, Galaxy S6 edge+, Galaxy S6 en Galaxy S6 edge. Zonder smartphone van Samsung heb je er dus niets aan.

360 graden camera Samsung Gear 360

De Samsung Gear 360 haal je voor €349,99 in huis via de website van Samsung.

Theta S

Deze camera, gemaakt door Ricoh, laat je 360 graden video’s van maximaal 25 minuten maken. Net als Samsung, gebruikt de Theta S twee lenzen en wordt het beeld van die twee lenzen vervolgens digitaal aan elkaar geplakt. Het bewerken en delen van video is echter nogal lastig. De mogelijkheden van de bijbehorende bewerkingsapp zijn op dat vlak zeer beperkt.

Via de bedieningsapp kun je wel live meekijken met wat je filmt, de instellingen tijdens het filmen veranderen en gebruikmaken van een lange sluitertijd bij het maken van foto’s. Met 8GB aan opslag is het mogelijk om de video’s op het apparaat op te slaan, die je via USB weer naar je computer of smartphone kunt verplaatsen. Ook heeft het apparaat ondersteuning voor WiFi.

De Theta S kun je voor €399,- kopen via diverse Nederlandse webwinkels.

LG 360 CAM

Ook de LG 360 CAM heeft twee groothoeklenzen, die samen een 360 graden video maken. Alle video’s worden opgeslagen op een micro SD-kaart, maar die moet je wel zelf kopen. Voordeel van dit apparaat is dat je hem in je broekzak mee kunt nemen.

Nadeel is dat de 360 graden camera verbinding moet maken met je smartphone via Bluetooth voor je van WiFi gebruik kunt maken. Bovendien is die WiFi-verbinding niet altijd even snel en kun je niet live meekijken met wat je doet. Het maken van foto’s en video’s is echter vrij gemakkelijk. De maximale videolengte is 20 minuten per filmpje.

360 graden camera LG 360 CAM

De LG 360 CAM is voor 299 euro (exclusief benodigde SD-kaart) te koop via de website van LG. 

360fly

De 360fly bestaat uit slechts één lens, waardoor het een vrij kleine camera is. Leuk is dat je hem bijvoorbeeld kunt monteren op je helm. Horizontaal neemt het apparaat 360-graden video’s op, verticaal gaat hij slechts tot 250-graden. Het is dus geen volledige 360 graden camera.

Nadeel is dat de camera beeldmateriaal opneemt met een resolutie van 720P (1504 bij 1504 pixels), dat zorgt zeker bij 360 graden video voor een zeer beperkte beeldkwaliteit. Een leuke toevoeging is echter dat het apparaat waterdicht is tot 35 meter diepte. Daarnaast heb je 32GB aan opslag en weegt de camera slechts 138 gram.

De 360fly kost 499 euro en is verkrijgbaar via hun website.