Slimme sloten zijn makkelijk te kraken door hackers

Bluetooth lock

Het leek zo handig: een slot dat met Bluetooth wordt beveiligd, zodat je ‘m met een codeslot op je smartphone kunt ontgrendelen. Deze sloten zijn echter vatbaar voor hackers, aldus twee beveiligingsonderzoekers op DEF CON. Tijdens een demonstratie lieten ze zien hoe makkelijk zo’n slot eigenlijk te hacken is, meldt The Verge.

Met hardware die samen zo’n 200 dollar (180 euro) kost, slaagden de onderzoekers er in om 12 verschillende Bluetooth-sloten te ontgrendelen. Dat was bij sommige sloten wel heel erg makkelijk. De Quicklook Doorlock en de iBluLock sloegen wachtwoorden onversleuteld op, waardoor iedereen die binnendrong ze gewoon in een bestandje kon aflezen. Bij beter beveiligde sloten werd afgeluisterd terwijl het slot werd ontgrendeld, waarna de hackers dit digitale proces herhaalden.

De demonstratie laat zien waarom je nog even geen Bluetooth-sloten moet gebruiken voor je meest waardevolle bezitten. We vermoeden dat er nog niet heel veel hackers door de stad lopen met de apparatuur om je fiets draadloos te stelen. Naarmate deze sloten populairder worden, bestaat er echter een kans dat de hackmethoden dat ook worden.