Fuchsia, Google’s nieuwe besturingssysteem richt zich op slimme apparaten

Google heeft al een aantal besturingssystemen (OS) op haar naam staan: Android, Chrome OS en Android Wear zijn de meest bekende. Vorige week werd bekend dat ze mogelijk aan een nieuw OS werken: Fuchsia. Dit OS is niet gebaseerd op de Linux0-kernel, zoals eerdere besturingssystemen, maar is van de grond af aan opnieuw ontwikkeld en lijkt specifiek bedoeld voor slimme apparaten: het Internet of Things-ecosysteem. Van autonavigatie tot slimme thermostaten, werkt Google aan een OS om alles te bedienen?

Wat is Fuchsia

Pink + Purple == Fuchsia (a new Operating System). Met deze cryptische beschrijving is op Github de code te vinden voor het nieuwe systeem. Een ontwikkelaar bij Google bevestigt dat Fuchsia onder andere op de populaire microcomputer Raspberry Pi 3 gaat werken. Het blijft nog gissen naar de reden om Fuchsia te ontwikkelen, maar het ligt voor de hand dat dit ‘lichte’ OS uiteindelijk een vervanging kan zijn voor Chrome OS en Android op hardware die daar niet specifiek voor is ontwikkeld.

Het nieuwe OS bestaat uit een nieuwe kernel genaamd Magenta. Dit centrale deel van het OS is beter schaalbaar en kan goed werken op zowel ‘embedded devices’ (denk aan navigatie en sensoren), als op smartphones en desktop computers. De rest van het systeem bestaat uit Flutter voor de user interface en Dart als belangrijkste programmeertaal. Dit kan betekenen dat het Material Design UI van Google wordt ondersteund.

Google Home kopen

Een overkoepelend besturingssysteem voor IoT

Naast een zoekmachine, besturingssysteem voor smartphones, advertentienetwerk en kartonnen VR-brillen werkt Google eveneens aan eigen hardware zoals de OnHub Router en de aankomende Google Home praatpaal. Misschien krijgen deze Fuchsia als besturingssysteem. Het is tot op heden nog onduidelijk waar Fuchsia voor is bedoeld, officiële aankondigingen zullen later volgen. Maar één overkoepelend schaalbaar systeem voor zowel desktops als sensoren en slimme apparaten zou een logische stap zijn voor Google. Tenslotte groeien Android en Chrome OS al dichter naar elkaar en kun je op je Chromebook gebruik maken van de Google Play Store.

Hoe hier wordt omgegaan met data van gebruikers en hoe deze is te koppelen aan overige data voor advertentienetwerken? Daar is vooralsnog niets over bekend. Maar Google zou Google niet zijn als daar niet over wordt nagedacht.

Onduidelijk wanneer op de markt.

Er is geen garantie dat Fuchsia überhaupt op de markt komt. Het zou een groot experiment kunnen zijn wat ze in open daglicht uitvoeren, aangezien het een open source project is. We zullen moeten afwachten tot nieuwe producten als Google Home op de markt komen of de OnHub router een update krijgt. Tot die tijd blijft het gissen naar de motieven van Google. Maar een interessante ontwikkeling is het zeker.

Voor de OS-kenners: de namen Pink en Purple uit de ondertitel van het Github-project, zijn eveneens oude codenamen voor Apple-besturingssystemen.