Aptonomy laat drones het werk van bewakers overnemen

De Amerikaanse startup Aptonomy heeft een systeem ontwikkeld waarmee een drone verandert in een zelfstandig vliegende beveiligingscamera. De drone dient dan als bewaker die in staat is om over een terrein te vliegen en een melding te geven als het beweging detecteert. De drones bevatten camera’s die zowel overdag als ’s nachts de boel in de gaten kunnen houden. Bovendien zit er ook een lamp op en kun je een indringer met behulp van een luidspreker laten weten dat hij niet welkom is.

De drone is van afstand te besturen, maar kan dus ook zelf vliegen. Terwijl hij ingezet wordt om de boel te bewaken, leert hij ook de omgeving kennen, waardoor hij makkelijk om obstakels heen kan vliegen.

Een zwak punt van drones is dat de batterijen van de apparaten niet erg lang meegaan. Aptonomy heeft daar aan gedacht door de drone automatisch naar zijn oplaadstation te laten vliegen zodra de batterij leeg dreigt te raken. Een tweede drone kan dan de plaats van de eerste overnemen, waardoor je beveiliging niet op losse schroeven komt te liggen. In dat geval moet je dus wel minimaal twee exemplaren aanschaffen. Het bedrijf mikt met zijn systeem dus vooral op grote instellingen en bedrijven die veel terrein hebben.

Het bedrijf belooft een ‘naadloze samenwerking’ met de al bestaande beveiligingsinfrastructuur. De drone van Aptonomy voegt er een laag bovenop doordat je met het apparaat een groter bereik hebt dat je op beeld kunt vastleggen. Volgens het bedrijf is het gebruik van een drone beter dan vastzittende beveiligingscamera’s. Het vliegende object zou namelijk op zichzelf al een afschrikkende werking moeten hebben.