Bedrijven kunnen je reclame sturen via WhatsApp en Facebook heeft je telefoonnummer

WhatsApp

Voor het eerst in vier jaar tijd zijn de voorwaarden en het privacybeleid van WhatsApp aangepast. Grootste veranderingen: bedrijven kunnen je nu aanspreken via de berichten-app en je telefoonnummer wordt met Facebook – de eigenaar van de dienst – gedeeld.

De voorwaarden en het privacybeleid zijn met name aangepast vanwege de samenwerking tussen WhatsApp en bedrijven. In de toekomst is het mogelijk dat bedrijven je aanspreken via de berichtendienst. Voorbeelden zijn je bank die een bericht kan sturen in bij een verdachte transactie of een bericht van de vliegtuigmaatschappij over je geplande vlucht, maar het kan ook een aanbieding zijn. Allemaal dingen die nu vaak via SMS gaan. De nieuwe functies worden de komende maanden getest, waardoor wij het niet direct zullen merken.

Andere reden om de voorwaarden te wijzigen zijn de nieuwe functies die WhatsApp onlangs toevoegde. Hierbij gaat het onder meer om end-to-end-encryptie, de bel-functie en het nieuwe WhatsApp Web. Daarnaast is WhatsApp een tijd geleden onderdeel geworden van Facebook, wat betekent dat ze meer zullen gaan samenwerken met het platform. Alle versleutelde berichten blijven wel privé.

Facebook

Opvallend is echter dat je telefoonnummer wel gedeeld wordt met Facebook. In de blogpost met de aankondiging over de wijzigingen staat dat dit niet het geval is, maar iCulture spotte op een pagina met veelgestelde vragen dat ze “bepaalde accountinformatie met Facebook en de Facebook-bedrijvengroep delen, zoals het telefoonnummer dat je geverifieerd hebt om je te registeren bij WhatsApp.”

Je nummer wordt niet gedeeld met andere mensen op Facebook, zij kunnen het dus niet zien. De koppeling wordt gebruikt om passende advertenties te tonen en betere vriendsuggesties te doen. WhatsApp zelf blijft vrij van de bekende banners, maar dankzij de eerder genoemde samenwerking met bedrijven kunnen ze marketingberichten versturen.

Je bent overigens niet verplicht om je accountinformatie te delen met Facebook. Als je de nieuwe voorwaarden accepteert, kun je via Instellingen het delen van al je informatie uitschakelen.