Facebook laat iedereen slimme software voor objectherkenning gebruiken

Facebook heeft intern allerlei zelflerende software, die wordt gebruikt om zijn diensten nog beter te maken. Het sociale netwerk heeft nu drie onderdelen hiervan openbaar gemaakt, waardoor iedereen ze kan gebruiken. Met de publiek gemaakte programma’s kan een computer objecten herkennen in bijvoorbeeld foto’s.

De drie systemen werken allemaal net wat anders. Ten eerste maakt DeepMask de afbeelding onscherp, waardoor er alleen nog maar vormen en contouren op te zien zijn. Uit deze contouren moeten algoritmes specifieke objecten opmaken.

SharpMask maakt een foto juist wat scherper, om kleinere details te ontdekken en identificeren. Tot slot is er MultiPathNet, dat objecten in foto’s uitknipt om er iets zelfstandigs van te maken. De drie stukken software kunnen naast elkaar worden gebruikt om verschillende soorten objecten te identificeren.

Door de software openbaar te maken, kan iedereen er mee aan de slag. Handig voor fanatieke ontwikkelaars, maar Facebook heeft er ook wat aan. Zij hopen dat andere softwaremakers hun uitvindingen zullen verbeteren, zodat hun objectherkenning op termijn ook beter wordt.