Michigan wil zelfrijdende auto’s zonder bestuurder toestaan

De staat Michigan zou binnenkort de eerste kunnen zijn waar je legaal een zelfrijdende auto zonder iemand achter het stuur tegen kunt komen. Een wet die dat mogelijk kan maken wordt daar namelijk deze week behandeld. Dat meldt CNN. Op die manier wil de staat een aantrekkelijke thuisbasis zijn voor bedrijven die bezig zijn met het ontwikkelen van een zelfrijdende auto.

Andere staten staan hebben ontwikkelaars van zelfrijdende voertuigen al deels toestemming gegeven om hun technologie te testen. Zo rijdt Google rond in Californië, Texas, Washington en Arizona en maakte Uber onlangs bekend te starten met testritjes in Pittsburgh, Pennsylvania. De toestemming die de bedrijven daar echter hebben is beperkt. Tot nu toe vereisen de wetten dat er altijd een bestuurder in de voertuigen aanwezig moet zijn.

Tegen CNN vertelt de senator die het wetsvoorstel heeft ingediend dat de autofabrikant en zijn leveranciers verantwoordelijk zijn voor eventuele ongelukken die met de voertuigen gebeuren. In de auto’s van Google en Uber is ook altijd iemand aanwezig om in te grijpen als het fout gaat. Eerder riep Volvo al dat autofabrikanten de verantwoordelijkheid voor ongelukken moeten nemen. Dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld Tesla, dat dit jaar met zijn Autopilot betrokken was bij een dodelijk ongeluk. Dat bedrijf legt de verantwoordelijkheid van de ongelukken vooralsnog bij de bestuurders.