De NASA kan vanaf nu het DNA van buitenaardse organismen in de ruimte scannen

Astronauten van NASA op het International Space Station (ISS) zijn er voor het eerst in geslaagd om een DNA sequencer te gebruiken in de ruimte. Daarmee kunnen ze DNA analyseren binnen microzwaartekracht, waarbij ze exact dezelfde resultaten als op aarde te zien kregen. Een beetje technisch, maar de werkende sequencer kan veel betekenen voor de ruimtevaart.

Met een DNA sequencer kunnen onderzoekers het DNA van allerlei organismen in de ruimte scannen. Het biedt ze de mogelijkheid om bijvoorbeeld schimmels op de rand van het ruimtestation te scannen, of om planten die groeien in de ruimte ter plekke te onderzoeken. Kortom: het biedt astronauten een snelle manier om levende wezens in de ruimte te analyseren. Dat kon vroeger ook achteraf op aarde, maar dat duurde langer én het organisme was dan van situatie veranderd, wat de onderzoeksresultaten kon aantasten.

De sequencer kan volgens NASA worden gebruikt bij bijvoorbeeld marsmissies, om zo ziekteverwekkende schimmels te identificeren en vervolgens te vermijden. Op die manier kan de gezondheid van de bemanning beter worden gegarandeerd.