Dankzij satelliet Aeolus weten we straks meer over de wind

Ben je klaar voor nog betere weersvoorspellingen en meer informatie over ons aandeel in de klimaatverandering? We hoeven er niet lang meer op te wachten. De European Space Agency (ESA) heeft namelijk een deal gesloten om hun Aeolus-satelliet de ruimte in te krijgen.

Deze satelliet gaat de wind op aarde vanaf een afstandje volgen.  Voor het einde van 2017 moet de Aeolus rond de aarde draaien en is daarmee het eerste ruimtevoertuig dat de wind op een wereldwijde schaal gaat bekijken.

Het apparaat maakt gebruik van lasers die ultraviolet licht naar de aarde stuurt. Het licht stuitert vervolgens van luchtmoleculen en kleine deeltjes als stof, ijs en druppels water in de atmosfeer af. Het deel licht dat terug naar de satelliet gaat, wordt vervolgens opgevangen door een telescoop genaamd Aladin. Deze telescoop meet het resultaat.

De gevolgen van dit onderzoek kunnen gigantisch zijn. Zo kunnen we meer te weten komen over het gedrag van de atmosfeer, waardoor onze weersvoorspellingen beter worden en we meer te weten komen over de klimaatverandering.

Aladin wordt aan Aeolus toegevoegd.