De Tesla Model S is gehackt via wifi

Een auto die met het internet verbindt kan hartstikke slim zijn – maar zo’n wagen is in potentie ook gevaarlijk. Dat bewezen Chinese beveiligingsonderzoekers van Tencent recent nog. Zij slaagden er om de Tesla Model S via wifi te hacken. Ze konden de deuren van de auto ontgrendelen en zelfs de remmen activeren tijdens het rijden.

Met andere woorden: een autodief heeft enkel een draadloze connectie nodig om je auto binnen te dringen – en er kunnen zelfs verkeersongelukken worden veroorzaakt in bepaalde situaties.

Tenminste, als het slachtoffer in de aanval trapt: een Tesla-eigenaar moet namelijk eerst met het wifi-netwerk van de aanvaller verbinden. Daarna moet ook nog eens de webbrowser van de auto-interface worden gestart. Dat zijn wel erg specifieke handelingen om gehackt te worden, waardoor de kans op misbruik niet héél groot lijkt. Toch biedt de hack reden tot enige zorg, want we weten dat de Tesla nu verre van onkraakbaar is.

De Model S is niet de eerste gehackte auto – een Mitsubishi Outlander PHEV bleek recentelijk ook hackbaar te zijn. In maart dit jaar waarschuwde de FBI zelfs voor makkelijk te hacken voertuigen.