Microsoft wil cellen kunnen ‘programmeren’ om kanker te verslaan

Biologie kunnen programmeren zoals ontwikkelaars nu ook computers programmeren. Dat is een van de manieren waarmee Microsoft Research kanker wil gaan genezen. De onderzoekstak van Microsoft laat in een blogpost zien hoe computerwetenschappers te ziekte vanuit hun achtergrond willen bestrijden.

Het kunnen programmeren van moeder natuur is gelijk ook een van de meest ambitieuze projecten van Microsoft. Hoewel er enorm veel verschillen zitten tussen een computer en een cel, heeft de aanpak volgens de onderzoekers verschillende overeenkomsten. Zij zien kanker als een bug in een cel, een foutje in de ‘biologische software’. Om biologie te kunnen programmeren moet er eerst nog veel meer kennis opgedaan worden over ons lichaam en de ziekte, maar de onderzoekers geloven dat het slechts een kwestie van tijd is voordat dit werkelijkheid wordt.

Ondertussen werkt Microsoft Research ook aan andere manieren om kanker te bestrijden. Zo maakt een team gebruik van kunstmatige intelligentie om uit enorme hoeveelheden data een gepersonaliseerde behandeling te suggereren. Dat systeem moet oncologen helpen om patiënten de juiste behandeling te geven.

IBM laat zijn supercomputer Watson ook een soortgelijke taak uitvoeren. Beide bedrijven geloven dat kunstmatige intelligentie kan helpen om kanker te verslaan. Die data uit de wetenschap kunnen gecombineerd worden met de persoonlijke situatie van de patiënt, waardoor een behandeling effectiever en succesvoller moet worden.