Uber zet gezichtsherkenning in om identiteit chauffeurs te bevestigen

Zolang er nog chauffeurs rondrijden voor de vervoersdienst van Uber, wil het bedrijf ervoor zorgen dat chauffeurs zijn wie ze zeggen dat ze zijn. Om dus te voorkomen dat chauffeurs iemand anders inzetten om voor hen te rijden, moeten ze voortaan hun identiteit bevestigen door middel van een selfie.

Het gebruik van biometrische data is wat dat betreft een stuk betrouwbaarder, omdat een wachtwoord of pincode alsnog makkelijk overgedragen kan worden. Door middel van gezichtsherkenning, geleverd door Cognitive Services van Microsoft, wil het bedrijf garanderen dat de persoon achter het account ook de persoon achter het stuur is.

Mensen die voor Uber rijden worden dan regelmatig gevraagd om een selfie te nemen op het moment dat ze voor het bedrijf aan de slag willen. Pas als het gezicht overeenkomt met de gegevens die Uber beschikbaar heeft, kan de chauffeur ritjes accepteren. Zo niet, dan wordt het account van die persoon tijdelijk geblokkeerd.

Uber heeft de afgelopen maanden tests uitgevoerd. Uber zegt dat de functie in meer dan 99 procent van chauffeurs uiteindelijk is geverifieerd door middel van een selfie. Eerdere verkeerde combinaties waren volgens het bedrijf vooral te wijten aan een onduidelijke profielfoto. Het is dus zaak van chauffeurs om een duidelijke foto van hun gezicht te leveren. De dienst wordt nu uitgerold in meerdere grote steden in de Verenigde Staten.